Mesinik Lembit Kaasik: Meepäevad on mee tutvustamiseks |
|||
Kuusalu
mesinik Lembit Kaasik on Viimsi vallas tuntud mees nendele, kes käivad
laupäeviti taluturul. Et lähenemas on kutseliste mesinike suurüritus
– Eesti mee päevad ja et Viimsi Teatajal on kombeks rahvale neid päevi
tutvustada, siis rääkisime seekord Eesti Meetootjate Ühenduse liikme
Lembit Kaasikuga.
Mesinikud Aivi ja Lembit Kaasik on rahul, et selles töös on inimene omaenda peremees ja endale tööandja. Milline
oli teie kui mesiniku hinnangul tänavune suvi? Peab ütlema, et klimaatiliselt on Eesti suurriik. Kes sai vihma ja sooja, see sai ka mett. Kus oli põud, nagu Lõuna- ja Kagu-Eestis, Tartumaal ja Saaremaal, seal on meesaak tagasihoidlik. Kohati oli kuiv ka Harjumaal, aga Kuusalus tuli vihma. Samas Kolga kant jäi kuivale. Meil on ainult 10 kilomeetrit vahet ja selline erinevus! Mesilasele sobib, kui nädal sajab ja siis on 10-14 päeva kuiva . See on kõige sobivam, sest nädala sadu jõuab mulla läbi niisutada. Kui vihma pole, siis nektarit ei tule. Põhja-Eestis on rähksed mullad ja rohkem põuane, Kesk-Eestis on savikamad mullad, lõimis raskem ja see hoiab niiskust. Rannikualal, Peipsi ääres ja saartel, kus muld ei hoia hästi niiskust, pole ka taimes niiskust. Kui taimes pole niiskust, pole taimes ka nektarit ja mesilane ei saa sealt midagi kätte. Kus
teie mesitarud asuvad? Oleme Kuusalus. Talu on männimetsa sees, pered on laiali Kuusalu vallas. Mõnikord
arvatakse, et tore, et meil on palju ülesharimata maid, see peaks
mesinikele rõõmu tegema. Kas teeb? Jah, kui seal kasvavad õitsvad liigid. Kui aga kõrreline orashein, siis ei saa mesilane sealt midagi. Algul annavad umbrohtunud põllud mesilastele saaki, aga kui kõrrelised võtavad ohakate üle võimust, siis pole neil sealt midagi saada. Kõige paremad on liigirikkamad puisniidud – paakspuu, pihlakas, pärn, vaher, põdrakanep, vaarikas – need annavad mett. Kus
oma mett turustate? Viimsi taluturul on mul tekkinud juba oma püsikliendid, kellele maitseb rannikuala puisniitude mesi – sealne liigirikkus tagab meele hea maitse. Monomesi pole nii hea. Müüme ka Lasnamäe ja Maardu turul. Mida
Viimsi taluturust arvate? Väga sümpaatne turg. Viimsi naised on aktiivsed organiseerima igasuguseid vallaüritusi. Rahvast liigub, osta saab kohalikku talukaupa, mis on väga väärtuslik. Seal hoitakse kaubal ja müüjatel silma peal, sinna näiteks importmeega kauplema ei saa tulla. Kuidas
importmett ära tunda? Spetsialist tunneb ära. Meie inimesed on ka saanud targaks, tunnevad ära. Kui ostavad, siis pärast pettuvad ja tulevad kurtma. Sel ei ole maitset. Tartu ülikooli spetsialistid tegid analüüsi, 40% oli importmees sellist ollust, mida ei suudetud kindlaks teha. See oli Hiina mesi, mis tuleb meile Ungari kaudu. Meepäevad
on tulekul. Olete ka seal müümas? Jah, 3.-4. septembril on Lillepaviljonis müügil ainult Eestimaa mesi. Müüvad ainult meie meetootjate ühenduse liikmed, nende puhul on garantii, et nemad ei tegele importmeega. Importmee müüjad meie ühenduse liikmeks ei saa. Eesti mesinikud tunnevad üksteist, meil on nagu naabrivalve. Inimesed on ka juba piisavalt targad, tunnevad mee ja mee vahe ära. Meepäevad selleks ongi, et tutvustada mett ja meesegusid ja et inimesed saaksid mesinikega tuttavaks. . Kas
teete ka ise meesegusid? Meie ei tee. Me oleme Tallinnale nii lähedal, meil ei jätku selleks mett. Segud võtavad aega ja energiat, meie püüame rohkem toota. Kas
meesegul on oma väärtus või on see nüüd rohkem mood? Suir näiteks on asendamatu taimne valk organismile. Mesilased valmistavad suira piimhappelisel käärimisel. See tõstab mee väärtust ja teeb mee maitsvaks. Ise
olete ilmselt suur meetarvitaja? Ligi 30 aastat ei ole ma suhkrut tarvitanud. Ükskord proovisin mõõta: 700grammise purgi sõin viie päevaga tühjaks. Kui vurritamine käib, siis läheb veel rohkem. Olen kerge inimene, kaalun 75 kilo, 100kilosed inimesed võivad veel rohkem mett süüa. Soovitatakse vastavalt kehakaalule: 100kilosele inimesele 100 grammi mett päevas. Aga kõik ei armasta mett ja tänapäeval on osa inimesi allergilised õietolmu suhtes. Allergik peab testi tegema, et teada, kas on allergia kevadise õietolmu suhtes. Siis võib sügisemett süüa või vastupidi. Teie
peres tehakse ka hoidiseid meega? Marjad paneme vedela meega sügavkülma. Sinna läheb mett vähe, aga see annab marjadele parema maitse. Kui välja võtame, siis lisame mett juurde. Abikaasa Aivi teeb ka pohlahoidiseid nii, et laseb marjad peeneks, paneb mett hulka ja siis läheb see purkides keldrisse. Küsis Annika Poldre
|
|||